Фото Der Spiegel

Посла України у ФРН Андрія Мельника знають усі: останнім часом він не добирає слів задля захисту українських інтересів і чи не єдиний у світі насмілився сказати Ілону Маску «fuck off is my very diplomatic reply to you». Прямолінійність пана Мельника нам, наприклад, до вподоби – коли твоя країна у війні й потребує якнайшвидшої допомоги нема часу бавитися у пристойності і реверанси, треба діяти.

На щастя, це розуміють навіть у самій Німеччині і поважають відчайдушність і принциповість українського Посла попри його недипломатичний стиль. Саме тому сталося безпрецедентне: найбільш впливовий німецький журнал Der Spiegel, який читає майже п’ять мільйонів читачів, зробив з Андрієм Мельником інтерв’ю. Та ще й вперше за 75-річне існування найпопулярніший у Німеччині часопис вирішив зробити це інтерв’ю спільним з дружиною українського Посла Світланою – тому що Андрій Мельник зізнався, що без дружини він би не витримав шалений тиск останніх місяців. Це перше за сім з половиною років її інтерв‘ю в ролі дружини Посла і водночас останнє: 14 жовтня каденція Андрія Мельника добігла кінця, після того він має обійняти посаду заступника міністра закордонних справ України.

Журналісти Der Spiegel Крістоф Шульт та Зеверін Вайланд відвідали родину в резиденції буквально під час пакування валіз напередодні завершення посольської каденції. Там журналісти познайомилися і з котом родини Мельників. «Цей британський короткошерстий на ім’я Патрон – біженець від війни із Кривого Рогу. Колега Андрія Мельника привіз кота до Берліна, адже в криворізькому притулку існувала небезпека для тварин через бомбардування міста росіянами», – розповідає Der Spiegel.

Повну версію інтерв’ю, яке потрапило на титульну сторінку видання і протягом тижня за рейтингом популярності серед читачів впевнено займало то перше, то друге місце, можна прочитати на сайті Посольства України у ФРН. А ми ділимося лише фрагментами спільних відповідей пана Андрія та пані Світлани – подружжя, яке є справжнім прикладом українського сімейного і професійного тандему – коли «чоловік стріляє, дружина, коли треба, подає набої», як кажуть у народі…

«Спостерігаючи за спалахами його гніву щодо німецьких політиків, можна подумати, що Посол України – недобрий дипломат», – зазначають у передмові до інтерв’ю журналісти Der Spiegel. Проте під час розмови пан Мельник видався Крістофу Шульту та Зеверіну Вайланду «людиною дуже витонченою і делікатною».